,,BIJOGRAFIJE“ NEPISMENIH, A POSLUŠNIH

Posted: 12. oktobra 2014. in OSSA BREVIA

inked_finger98

Biografije koje funkcioneri dostavljaju Gradskoj skupštini u Kraljevu odaju elementarnu nepismenost. Oni koriste reči poput „bijografija“, mešaju ćirilicu i latinicu, a kao primer navođenja ličnih osobina poslužiće primer profesorke književnosti, koja je napisala da je u svojoj karijeri „promenila puno direktora i da se nijednom od njih nije zamerila“. „UBod u računarstvo“, „praBnik“, „biJografija“ ili lične osobine kao što su „iskusni profesionalac“, „spreman da preuzme nove odgovornosti“, „samoinicijativan“, samo su neki primeri koje kandidati za gradske funkcije navode u svojim biografijama, a koje moraju da prođu kroz skupštinsko razmatranje.

Bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Jovašević potvrđuje da je pismenost odbornika diskutabilna. „Da li ste vi svesni da je 95 odsto funkcionera, sa odbornicima, potpuno nepismeno? Oni nemaju pojma šta su prilozi, imenice teško da bi izmenjali po padežima, mada instrumental, primetio sam, znaju da koriste“, kaže Jovašević.

Na pitanje kako je došlo do toga da takvi ljude sede na važnim pozicijama, Jovašević kaže da ih je isključivo njihova poslušnost dovela do na ta mesta. Presedan u pisanju biografija s kojima odbornici dolaze u dodir, a samim tim i celokupna javnost u Kraljevu, predstavlja slučaj profesorke srpskog i književnosti, koja je u svojoj biografiji za kandidaturu za člana školskog odbora u jednoj kraljevačkoj školi, napisala da je „uvek bila lojalna direktorima škola, podržavala ih i nijednom se nije zamerila“.

Predsednik Skupštine Kraljeva Sreten Jovanović objašnjava ovaj primer. „Ne znam da li da se smejem ili da plačem. I kako će jedna takva profesorka sprskog da pregleda pismene zadatke, kada tako nešto može da napiše u svojoj biografiji? Radnici koji rade u skupštinskim poslovima nemaju vremena da vraćaju na doradu lične dokumente, jer imaju svega dva do tri dana da pripreme sednicu. Neka javnost vidi i čuje takve primere“, kaže Jovanović. U još jednom primeru nepismenosti ili klasičnog prepisivanja modela biografije odnosno si-vija  koji se pronalaze na internetu, nedavno je jedan od kandidata napisao kako ima „početni nivo čitanja i pisanja iz srpskog jezika“.

                                                                                                                                            via Radio 021

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s