Vojkan Trifunović: ŠVEDSKA – ZEMLJA MIRA I IZOBILJA ?

Posted: 18. novembra 2014. in OSSA IRREGULARIA

pictures-2012_july-Svedska_zastava_590575949

Za sarajevske Nadrealiste se govori da su svojim britkim humorom neretko predviđali budućnost, i da su poput kakvih vizionara, modernih Nostradamusa, svojim skečevima doprineli da se o pojedinim događajima zna mnogo pre nego su se desili. U nekoliko prethodnih meseci se ispostavlja da su još jednom bili u pravu. Naime, sukobi koji su u Švedskoj izbili na nekoliko antifašističkih manifestacija samo u prethodnih nekoliko sedmica neobično nas asociraju na poznati skeč „Neredi u Švedskoj – zdraaavo!“. Iako se u pomenutom skeču govori o etnički motivisanom sukobu između Eskima, koji žele da se pripoje Arktiku, i švedskih vlasti, on je postao paradigma za sve nerede koji se dešavaju u toj zemlji izobilja, kako neki, posebno Balkanci, percipiraju Švedsku. Posmatrano iz naše perspektive prosto izgleda nemoguće da se u takvoj zemlji izobilja dešava nešto tako ekstremno, kao što je svojevrsni ulični rat između radikalnih grupa, na jednoj strani neonacista a na drugoj militantnih antifašista. Navikli smo da vesti o takvim sukobima, (ubijenim antifašistima, prebijenim neonacistima, blokadama naci marševa) dobijamo sa drugih, egzotičnijih, destinacija, poput Grčke ili Rusije, te nije neobično da se mnogi pitaju šta se dođavola na tom hladnom Severu dešava.
Poslednji u nizu incidenata dogodio se ne tako davno, tačnije 30. avgusta, u Stokholmu, u okviru predizborne kampanje Partije Šveđana, ekstremno desničarske partije, koja je organizovala miting na kojem je bilo prisutno oko 150 njenih simpatizera. Sa druge strane barikada, okupilo se nekoliko hiljada antifašista, koji su činili antifa blok sastavljen od različitih grupa. Problem je nastao kada su militantnije nastrojeni antifašisti pokušali da razbiju skup neonacista u čemu ih je sprečila policija, navodno braneći njihovo demokratsko pravo na okupljanje. Epilog je nekoliko uhapšenih antifašista i par slomljenih glava. Nedugo pre ovog incidenta, dogodio se još jedan koji je izazvao žestoku polemiku u švedskim medijima. U Malmeu, u toku još jednog antifašističkog marša protiv pripadnika Partje Šveđana, u masu protestanata, uletela je policija na konjima tom prilikom ozbiljno povredivši nekoliko osoba. Nasilne metode suprostavljanja nacistima korišćene na ovim protestima očigledno nisu nepoznanica za švedske antifašiste i pokazuju da, uprkos uvreženom mišljenju o Šveđanima kao miroljubivim severnjacima, jedna nova, mlada generacija nije spremna na kompromise sa neonacistima.
Organizovanje antifašističkih grupa u Švedskoj datira iz ’80-ih godina prošlog veka da bi svoj konačan oblik dobilo formiranjem Antifascistisk Aktion Sverige, osnovane 1993. godine, okupljanjem nekoliko antifašističkih grupa na nacionalnom nivou. Ime je prvi put upotrebljeno koju godinu ranije, već 1991, kada je grupa aktivista pokušala da spreči okupljanje neonacista prilikom komemoracije smrti švedskog kralja Karla XII, koja se održavala 30. novembra svake godine. Prošle godine AAS je proslavila 20 godina postojanja i nastavlja i dalje sa svojim aktivnostima.
Međutim, pripadnici AAS-a nisu jedini koji se suprostavljaju narastujućem fašizmu. Jedna nova grupa dobija pažnju medija u poslednje vreme, posebno onih koji su naklonjeni skandalima i spektaklima različitih vrsta. U pitanju je grupa pod nazivom Revolutionära Fronten ili Revolucionarni Front, formirana 2002. godine. Za kratko vreme postali su najmilitantnija antifa grupa u Švedskoj i vrlo brzo se proširila vest o njihovim akcijama. Deluju na principima grupe bez lidera, niko ne zna tačan broj članova, pretpostavlja se da deluju u 5 švedskih distrikta, kriju se iza maski i karakterišu ih izrazito nasilne akcije, uključujući i pokušaje ubistva u nekoliko navrata, što je u skladu sa motom „protiv fašizma svim sredstvima“. Međutim, u njihovoj političkoj agendi borba protiv fašizma je sekundarna stvar, i predstavlja samo deo šire klasne borbe protiv kapitalizma. Zalažu se da se povrati moć narodu svim raspoloživim sredstvima a da bi se to postiglo revolucionarne metode su neophodne. Smatraju da revolucija zahteva izvesnu organizaciju te sebe predstavljaju kao grupu koja može da izađe u susret revolucionarnim zahtevima naroda. Revolucija sa sobom nosi neizbežnu klasnu borbu i njihov cilj je preuzimanje kontrole od strane radničke klase u radničkim kvartovima i formiranje opština zasnovanih na principima direktne demokratije koje će biti u savezu sa drugim sličnim opštinama. Ukratko, cilj Revolucionarnog Fronta je uspostavljanje socijalističkog društva, društva slobodnog od bilo kakvog oblika ugnjetavanja.
Kako se često suočavaju sa optužbama za upotrebu nasilja, odgovaraju da Revolucionarni Front prihvata podjednako miroljubive i nasilne metode borbe, i smatraju ih jednakim načinima klasne borbe, dok se upotreba nasilja posmatra kao čisto taktičko i političko pitanje, a nikako moralno. Nasilje posmatraju kao korisno oruđe protiv narastajućeg neonacizma i kada je u pitanju borba protiv njega ne mogu da priušte da razmišljaju o stavu javnosti. U vezi sa eventualnom pacifikacijom grupe i napuštanja nasilnih akcija, pripadnici RF-a odgovaraju da nikada u potpunosti neće prigrliti miroljubiv pristup. Zbog toga ih mnogi smatraju teroristima na šta jedan od članova grupe odgovora: „Radnička klasa je izgradila celokupno društvo, zgrade, fabrike, puteve, itd. Zato ako društvo misli da smo teroristi onda smo na to ponosno, na izvestan način“.
Dok se opšti izbori u Švedskoj približavaju, a mejnstrim mediji nastavljaju svoju potragu za novom svežom vešću, vrlo je moguće da će ulični (klasni) rat nastaviti istim, ako ne i jačim intezitetom, sve dok proročke reči Nadrealista ne postanu normalna pojava. Do tada će Švedska ostati zemlja mira i izobilja, makar prividnog.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s