Vojkan Trifunović: ACHTUNG! ACHTUNG!

Posted: 25. decembra 2014. in OSSA IRREGULARIA

rtr4izec

Prema istraživanju javnog mnjenja uticajnog nemačkog lista „Spiegel“, gotovo dve trećine Nemaca veruje da nemačka kancelarka Angela Merkel ne radi dovoljno kako bi nemačku javnost upozorila na opasnost koja preti od azilanata i imigranata, dok 34% misli da Nemačka trpi posledice jačanja islamskih grupa i islamizacije. Imajući u vidu ove podatke ne iznenađuje informacija da je u Drezdenu došlo do velikih antiislamskih demonstracija koje su okupile blizu 15 hiljada učesnika. Za razliku od tradicionalnih demonstracija neonacista u vreme obeležavanja bombardovanja Drezdena od strane Saveznika u Drugom svetskom ratu, kada se okupi par hiljada pripadnika ovog pokreta, što je obavezno propraćeno i masovnim antinaci demonstracijama, ovog puta ulicama Drezdena su šetali i obični Nemci, oni kojima je „dosta islamizacije“ i koji žele da „očuvaju kulturu Zapadne Evrope“. Dakle, izgleda da su ideje ekstremne desnice postale deo mejnstrima, ili su uvek bile prisutne samo su najzad dobile glasnogovornike.
PEGIDA ili Patriotic Europeans Against Islamisation of the West je antiimigraciona, populistička organizacija, sa idejama vrlo bliskim sličnim ekstremnodesničarskim pokretima i gotovo ništa novo se ne može čuti u njihovoj agendi. Pokliči da se “očuva judeo-hrišćanska Zapadna kultura” su toliko puta čuti tako da u tom smislu ne donose ništa novo ili ekskluzivno. Međutim, popularnost sa kojom je ovaj pokret suočio nemačku javnost je zabrinjavajuća. Od prvih demonstracija, reklamiranih putem Fejsbuka, kada se okupilo svega 200 pristalica, stiglo se do neverovatnih 15 hiljada, što je svakako brojka koja zaslužuje pažnju. Zato i ne iznenađuje da je čak i Angela Merkel reagovala i upozorila Nemce da ne budu eksploatisani od strane ekstremista i ne nasedaju na njihove trikove. Ličnost koja stoji iza PEGIDE je izvesni Lutz Bachman, osoba koja iza sebe ima i niz problema sa zakonom (proveo je dve godine u zatvoru zbog dilovanja droge), kaže za sebe da nije rasista, ali da je neophodna nulta tolerancija za kriminalnu imigraciju.

57727010100096640360no
Veliki antiislamski sentiment nije neka novost u Nemačkoj. Već nekoliko godina se govori o jačanju različitih ekstremno desničarskih grupa i organizacija. Tako na primer NPD, neonacistička stranka, više nije jedina koja pretenduje da dobija podršku Nemaca sa ovim stavovima. Sve popularnija je nova partija, AFD (Alternative für Deutschland) koja je počela svoj politički život 2013. godine, da bi iste godine na septembarskim federalnim izborima osvojila, za jednu novu partiju, neverovatnih 4,7%. Novi uspeh su doživeli već ove godine, na izborima za Evropski parlament, kada su od 96 nemačkih mesta, osvojili 7, da bi ujedno postali i deo lokalnih administracija u nekolicini nemačkih gradova. Ono za šta je neonacističkoj NPD trebalo par godina, da dođu do šire publike pokušavajući da izađu iz svojih smeđih košulja, AFD-u je uspelo za vrlo kratko vreme. I to je zapravo momenat koji najviše iznenađuje, jer AFD, bar deklarativno, nije desničarska niti levičarska partija, nisu protiv Evropske Unije, ali jesu protiv evra, navodno nisu antiimigraciona partija, već se pozivaju na primer Kanade i njihov model uvođenja bolje školovanih radnika imigranata. Sa ovom političkom agendom njima je pošlo za rukom da uskoče u prostor na kojem deluju konzervativne i desničarske partije, te tako pridobijaju izneverene konzervativce, pristalice liberala, ali i bivše levičare, kao i simpatizere NPD-a. Analitičari im predviđaju lepu budućnost na izborima 2017. godine, a prema rečima Wernera Patzelta, profesora političkih nauka na Univerzitetu u Drezdenu, to je zato što je Merkelova pomerila svoju partiju prema levici, stvorivši vakuum na desnici koji je popunjen pojavom AFD-a.
Osim ulaska teme antiislamizma u politički mejnstrim, on je tradicionalno prisutan u dubinama podzemlja. Naime, 25. oktobra 2014, u Kelnu se okupilo blizu 5 hiljada fudbalskih huligana, međusobno zaraćenih, ali zbliženih jedinstvenim ciljem – borbom protiv islamista. Grupa koja je pokrenula ovu akciju sebe naziva „HoGeSa (Hooligans Gegen Salafists)“ i okuplja najradikalnije pristalice nemačkih klubova. Ona svoje korene ima u internet forumu „GnuHunters“ koji je pokrenut 2012. godine od strane 17 različitih huliganskih grupa sa ciljem da se bore protiv ekstremne levice. Nastavili su svoj rad na internetu, ubrzo napravivši forum „Hooligans Gegen Salafists“, i svoj rad su uglavnom usmeravali na virtuelni svet. Ubrzo izlaze iz anonimnosti, pa tako 28. septembra blizu 300 članova ove neformalne grupe okupilo se u Dortmundu, ali i nekim drugim nemačkim gradovima. Vrhunac njihove aktivnosti je upravo protest u Kelnu, koji je pokazao izvesnu jačinu ekstremne desnice. Za to vreme, ekstremna levica je bila zatečena i nije uspela da organizuje adekvatnu kontraakciju, ali ubrzo je konsolidovala svoje redove i počela da obraća pažnju na novu opasnost koju pokret „HoGeSa“ sasvim sigurno predstavlja.

53.si
Uprkos procesu denacifikacije u periodu nakon Drugog svetskog rata, tokom kojeg se nemačka javnost uhvatila u koštac sa avetima ne tako daleke prošlosti, evidentno je da su njeni ostaci prisutni u različitim oblicima. Ove partije i organizacije možda, čak ni zbirno, nemaju veliku podršku nemačkih građana/ki, ali ne sme se smetnuti s uma da su u uslovima krize kapitalizma, kada i nemačku privredu zahvataju izvesne turbulencije, moguće pojave različitih ekstremističkih pokreta. Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da je ne tako davno, u uslovima vrlo sličnim današnjim, Hitlerova Nemačka radnička nacionalsocijalistička partija bila samo deo jedne šire konzervativne koalicije koja je na vlast došla legalnim putem, tj. izborima. Zato bujanje ekstremističkih pokreta u Nemačkoj upućuje na pozornost i budnost, ali to je zadatak pre svega tamošnjih antifašističkih grupa i organizacija, koje su nesumnjivo mnogo spremnije nego 30ih godina prošlog veka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s