Štefan Cvajg: ZVEZDANI ČASOVI ČOVEČANSTVA

Posted: 7. marta 2015. in KALCIJUM
Oznake:,

stars-wallpaper

Nijedan umetnik nije za sva dvadeset i četiri časa svog svakodnevnog dana neprestano umetnik; sve ono bitno, sve ono trajno što mu pođe za rukom uvek se dešava samo u nekoliko retkih trenutaka nadahnuća. Tako ni Istorija, kojoj se divimo kao najvećoj pesnikinji i slikarki svih vremena, nije neprestano stvarateljka. Pa tako i iz te ,,tajanstvene božje radionice“, kako Gete sa strahopoštovanjem naziva Istoriju, dolazi nebrojeno mnogo svakidašnjih i banalnih stvari. I tu su kao i inače u umetnosti i životu, retki uzvišeni, nezaboravni trenuci. Ona kao hroničarka niže samo ravnodušno i istrajno, u onom džinovskom lancu što se pruža kroz milenije, beočug po beočug, činjenicu po činjenicu, jer svakoj napetosti treba vremena da se prikupi, svakom stvarnom događaju treba vremena da se pripremi. Uvek su u jednom narodu potrebni milioni ljudi, da bi se rodio jedan genije, uvek moraju da proteku milioni jalovih svetskih časova, pre nego što se pojavi jedan zbilja istorijski, jedan zvezdani čas čovečanstva.

Ali rodi li se u umetnosti genije, on će da nadživi vremena, pojavi li se jedan takav svetski čas, on donosi odluke za cele decenije i stoleća. Kao što je elektricitet čitave atmsofere u vrhu gromobrana, tako se i neizmerno obilje događaja prikupi u najuži raspon vremena. ono što  inače lako protiče jedno za drugim i jedno pored drugog, to se zgušnjava u jedan jedini trenutak, koji sve odredi i o svemu odluči; jedno jedino Da, jedno jedino Ne, jedna preuranjenost ili zadocnjenje učini da taj čas bude nepovratan za stotine naraštaja i da odredi život pojedinca, naroda, pa čak i sudbinski tok celog čovečanstva.

Takvi dramatično nabijeni, sudbonosni časovi, u kojima se neka dalekosežna odluka zbije u jedan jedini dan, jedan jedini čas, a često u jedan minut, retki su u životu pojedinca, a retki su i u toku istorije. Nekoliko takvih zvezdanih časova (tako ih nazivam jer svetle neprolazni kroz noć prolaznosti kao zvezde stajačice) pokušao sam da oživim iz najrazličitijih vremena i zemalja. Nigde nisam nastojao da duhovnu istinu spoljašnjih ili unutrašnjih događaja obojim ili pojačam svojim izmišljanjem. Jer u onim uzvišenim trenucima kada sama stvara savršeno, Istoriji nije potrebna ničija pomoć. Tamo gde ona zbilja vlada kao pesnikinja i dramatičarka ne sme ni jedan pesnik ni pokušati da je nadmaši.

Štefan Cvajg, predgovor knjizi ,,Zvezdani časovi čovečanstva“ 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s