M.Schieritz: Ekonomska politika Donalda Trampa je, pre svega, program za samobogaćenje starih elita

Posted: 30. januara 2017. in PREVODI

 US-VOTE-REPUBLICANS-CONVENTION-politics-election

Čini se sasvim kao da bi se pod Donaldom Trumpom Amerikanci morali privići na novu ulogu – ulogu žrtve. Iz perspektive novog predsednika ostatak sveta se ujedinio kako bi američkom srednjem sloju „oteo“ blagostanje koje mu pripada i beskrupulozno se obogatio na račun „miliona američkih radnika“.

To su, ipak, da ostanemo u Trumpovom žargonu, lažne vesti. U stvari, kod njega se radi o nečem sasvim drugom: od jednog unutarameričkog sukoba oko preraspodele on pravi sukob svetskih razmera i skreće sa stvarnih problema. Jer 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata i dalje važi sledeće – ni jedna zemlja u međunarodnim odnosima ne sledi tako otvoreno svoje interese kao Sjedinjene države koje brane svoje shvatanje društvenog poretka i u najzabačenijem kutku sveta. Globalizacija je američki izum, nju su sprovodile institucije poput Međunarodnog monetarnog fona i Svetske banke kojima dominiraju Amerikanci. I, istina, ne zato da bi činili po volji drugim zemljama već u ubeđenju da je ekonomski prosperitetna zajednica država na duge staze u američkom interesu.

Amerikance niko nije naterao da smanje poreze i da vode ratove

Moguće je dugo se sporiti oko toga da li je slobodna međunarodna trgovina ispunila svoja obećanja o blagostanju. Predstava o tome da je globalizacija pregazila Sjedinjene države upućuje na pogrešan put. Američki ekonomski output se više nego udvostručio tokom proteklih 20 godina. To je za jednu zrelu nacionalnu ekonomiju sasvim dobro. Mnogi Amerikanci su dobro zaradili od otvaranja tržišta – to se ne odnosi samo na članove kabineta multimilionera i milijardera Donalda J. Trumpa.

Nije upitno da je suviše mnogo ljudi dobilo odveć malo od ovog blagostanja. Međutim, da li su Kinezi krivi zato što je George W. Bush potrošio gotovo dva biliona dolara na besmisleni rat protiv Iraka dok se američka infrastuktura – kao što Trump ispravno tvrdi – mnogo godina unazad „raspada i trune“? Da li su nemački viškovi u izvozu odgovorni zato što maksimalna poreska stopa u SAD-u danas iznosi još samo otprilike polovinu od one iz 1970-ih godina? I da li Meksikanci snose odgovornost za to što je Wall Street pušten s lanca, što je milione običnih Amerikanaca koštalo posla?

A pre svega, šta uopšte kazuje samozvani prijatelj radnika Donald Trump kada najavljuje da želi da dodatno snizi poreze i da banke ponovo dereguliše? Kada kao jedan od svojih prvih službenih postupaka u Ovalnom kabinetu ukida državno zdravstveno osiguranje koje je uvedeno za vreme Baracka Obame? Prema procenama kongresa to bi moglo da dovede samo do toga da oko 32 miliona Amerikanaca izgubi svoje osiguranje.

Ono čime Donald Trump izaziva toliko divljenje jeste to što se čini da, nakon godina primata ekonomije, upravo preduzetnik otelovljava povratak politike. Njegov inauguracioni govor može se shvatiti i kao govor nekoga ko više nije spreman da prihvati globalizaciju kao neizbežnu sudbinu i neustrašivo joj se suprotstavlja u ime nacionalnog samoopredeljenja.

Ova fascinacija se ne smanjuje uzbunom zbog njegovog lošeg ponašanja već samo time da se njegova politika sasvim jasno imenuje kao ono što preostaje nakon odstranjivanja njegove pravedničke retorike: program za samobogaćenje starih elita. Globalizacija može stvarno da se razvija samo posredstvom više a ne posredstvom manje međunarodne saradnje – kada je reč o porezima, klimi i migracijama.

Zadatak nemačke kancelarke je i da o ovome poduči najmoćnijeg čoveka sveta – u idealnom slučaju putem argumenata a u slučaju nužde i putem politike koja će barem učini višom cenu izolacije za Trumpa. Za američke koncerne poput Facebooka i Googla, Evropa je važno tržište, Amerikanci drže vojne baze u mnogim zemljama sveta, oni koriste vrhunske tehnologije iz Nemačke.

To ne mora tako da ostane.

(preveo doc.dr Michael Antolović)

Izvor:

DIE ZEIT Nr. 5/2017, 26. Januar 2017 336

http://www.zeit.de/2017/05/donald-trump-wirtschaftspolitik

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s